Agribex: brief aan veehouders en akkerbouwers

Tegenwoordig zijn er een aantal onzekerheden in de Belgische landbouw, één groot politiek gecreëerd probleem is het mestprobleem, er is namelijk geen mogelijkheid meer om waardevolle mest uit Noord – België te plaatsen bij een collega in Zuid – België welke vragende partij is voor jullie waardevolle mestproducten.

Welke zijn de gevolgen voor jullie?

– Te weinig plaatsingsruimte voor mest geproduceerd in Nederlandstalig België. – Dure mestkosten voor de veeteler met sluitingen en/of faillissementen als gevolg. – Te hoge verwerkingspercentages voor de duurzame maar dure mestverwerking. – Geen mogelijkheid om de vruchtbare mest in eigen land te houden, deze moet nu door de Vlaamse overheid uitgevoerd worden waardoor we de bodem in het buitenland vruchtbaarder maken en hun concurrentie t.o.v. ons verhogen. – Geen mogelijkheid om familie of collega’s uit Franstalig België te bevoorraden met jullie eigen geproduceerde mest. – Wegens het tekort aan mest in Franstalig België moet de collega in Franstalig België ( welke grote vragende partij is naar jullie mestproducten) dure chemische meststoffen aankopen waarvan de productie een zware belasting is voor het milieu. – Daling van de tewerkstelling. – Hoe minder tewerkstelling in de sector, hoe minder de invloed op het beleid. Grote werkgevers hebben steeds meer invloed op de wetgever.

Wat is de oorzaak van deze problemen? – De regionalisering van landbouw en milieu tot een Vlaamse en Waalse bevoegdheid, landbouw is het slachtoffer van de regionaliseringdrang van Vlaamse en Waalse onbekwame nationalisten. – Hoe kleiner de gebieden, hoe groter de kunstmatig gecreëerde problemen voor de landbouw. – Er zijn enkel nadelen geweest voor de landbouwsector door de regionalisering van landbouw.

Totale oplossing voor de Belgische landbouw. – We eisen het terug unitair Belgisch maken van o.a. de bevoegdheden landbouw en milieu. De Belgische landbouw was trouwens nooit vragende partij voor deze regionaliseringen en heeft dit steeds betreurd. – Eén nationale vertegenwoordiging is veel sterker op Europees vlak.Beleid uitgevoerd door bekwame politici met directe inspraak van de sector. – Duurzame en betaalbare oplossingen voor de landbouw. – De BUB is een partij welke de belangen van de landbouw terug in een nationaal kader eist zodat landbouw haar toekomst terug krijgt. – Steun en stem voor de BUB in juni 2004 voor de Europese en regionale verkiezingen zodoende we jullie sector kunnen verdedigen in de regionale parlementen. – Eendracht maakt macht, ook voor jullie sector.

Bruno Combrez