HET POLITIEKE LANDSCHAP

In het interview met Bart De Wever, de ondervoorzitter van de N-VA (DS 27 & 28/12/03), zegt de man dat hij Filip Dewinter graag een Belgische vlag zou zien hijsen die iedereen haat. Naast deze blijk van een zekere wil tot een soort zelfdestructie begrijpt hij ook niet wat de helft van ‘rechts Vlaanderen’ (CD&V, VLD) bezielt om het cordon sanitaire verder in leven te houden. Verder spuwt hij kritiek op de ‘linkse’ kant van het politieke landschap.

Zijn beschrijving van het politieke landschap is echter niet adequaat. Of het nu uit onwetendheid is, of integendeel doelbewust, hij laat bepaalde strekkingen onvermeld. Twee strekkingen om precies te zijn. Sterker nog: twee strekkingen die geïncorporeerd worden in één partij.

Welke zijn deze twee strekkingen? Ten eerste de ‘centrumstrekking’. De N-VA-ondervoorzitter vergeet dat er in de links-rechtspolarisatie van de politiek ook partijen zijn die zich recht in het centrum bevinden. De tweede strekking vermelden zou de Vlaams-nationalistische partijen schade berokkenen. Het is namelijk een pro-Belgische strekking. Misschien is toch enige nuancering nodig. Met pro-Belgisch wordt niet bedoeld een terugkeer naar het unitarisme ten tijde van 1830. Pro-Belgisch houdt in dat men pleit voor een Nationale Belgische Staat, waarin de drie taalgemeenschappen (en de bescherming van de gemeenschappen) als dusdanig zijn in geïnstitutionaliseerd, met eventueel een tweetalige gemeenschap Brussel-Hoofdstad.

De partij die deze strekkingen tot de hare rekent is de Belgische Unie / Union belge, afgekort B.U.B. Het is m.i. interessant om aandacht te besteden aan deze partij. En wel om diverse redenen: 1/De partij is een (democratische) centrumpartij en 2/ een pro-Belgische partij. 3/De partij telt in haar raad van bestuur zowel jongeren, gepensioneerden en dertigers, veertigers, vijftigers. De hele leeftijdspiramide wordt direct vertegenwoordigd (met uitzondering van de zuigelingen, peuters en kleuters, maar de ouders van deze categorieën zijn wel vertegenwoordigd) 4/Aandacht besteden aan de B.U.B. houdt ook een verruiming van het politieke landschap in: de kiezer kan zo misschien een partij vinden die hem of haar echt ligt.

Willem DEMONIE Coördinator Studiedienst