20 JAAR VTM : 20 JAAR FLAMINGANTISCHE INDOCTRINATIE

20 JAAR VTM : 20 JAAR FLAMINGANTISCHE INDOCTRINATIE

Op 1 februari 2009 vierde de commerciële televisiezender VTM zijn 20-jarig bestaan. De B.U.B. vond dit geen heuglijke gebeurtenis. Tot diep in de jaren ’80 werd de term “Vlaanderen” door quasi niemand gebruikt. VTM zou daar – enigszins – verandering in brengen.

De Belgische radio en televisie (BRT), de Belgische openbare omroep, werd in 1960 gesplitst in een Nederlandstalige en een Franstalige vleugel, maar bleef lange tijd trouw aan de unitaire staat. De berichtgeving was soms saai, maar wel degelijk, correct en pluralistisch. Toch wou de mediacratie absoluut een commerciële zender oprichten. Dat gebeurde in 1989 met de “Vlaamse Televisiemaatschappij” of VTM, een initiatief van o.a. Guy Verhofstadt, de latere eerste minister van België.

VTM heeft het Noord-Belgische televisielandschap grondig door elkaar geschud. Kwaliteit moest plaats ruimen voor populariteit en “BV’s” (“Bekende Vlamingen”). Het moest geld opbrengen. Bovendien leed en lijdt VTM nog steeds aan “flamingitis”. De Belgisch-gezinde, unitaristische mening wordt er volledig geweerd. Nog nooit in zijn bestaan heeft VTM het bestaan van de Belgische Unie (B.U.B.) vermeld. Nog nooit heeft zij aandacht besteed aan de 2,5 miljoen unitaristen in dit land. De zender heeft ook het woord “Vlaanderen” min of meer gevulgariseerd, een begrip dat men niet in de grondwet terugvindt. We zeggen wel “min of meer” want het aantal Nederlandstalige Belgen dat het woord “Vlaanderen” gebruikt, is nog altijd zeer beperkt. Het is duidelijk dat de Belgen er een afkeer van hebben. Wij ook.