LE FEDERALISME PROVINCIAL (ATV) – FEDERAAL PROVINCIALISME (ATV)

We komen nog even terug op het provinciaal federalisme zoals professor Reyntjens dat onlangs in De Morgen voorstelde. Het Antwerpse televisiestation ATV besteedde onlangs een korte reportage aan het plan van de vorser. U kan het via deze link bekijken.

Voor wie de video niet kan raadplegen hebben we de tekst hieronder uitgeschreven.

ATV: Geen splitsing of opdeling in vier gewesten om uit de politieke blocage te raken. Geef de provincies meer macht en bouw zo de bevoegdheidsstructuur weer op, stelt professor Piet Reyntjens. De Antwerpse onderzoeker is vooral bekend om zijn publicaties over Afrika, maar heeft dus ook een opmerkelijke visie over ons eigen land.

Reyntjens: “Het grote probleem, de grote constructiefout van ons Belgisch federalisme is dat er maar twee – of drie als je Brussel meerekent – entiteiten bestaan. Dat is dus een bipolair systeem en leidt naar constante gevechten die we nu al jaren kennen. De laatste jaren – sedert 2007 – zitten we in een diepe impasse, maar eigenlijk blijkt dat systeem de grenzen of de limieten al veel langer ontmoet te hebben.”

ATV: De provincies zijn historische entiteiten, ouder dan de staat België en zorgen voor minder politieke confrontaties dan bij de huidige opdeling in noord en zuid. Het valt te vergelijken met Zwitserland, een meertalig Europees land, dat goed functioneert en is opgedeeld in 26 deelstaten of  kantons.

Reyntjens: “Ik neem opnieuw even het voorbeeld van Antwerpen. Met onze 1,6 à 1,7 miljoen inwoners, zijn we vijf keer zo groot als het Groothertogdom Luxemburg. Dat is een staat, die alles doet: openbare werken, gezondheidszorg, onderwijs, justitie… Veel meer dingen dan een deelstaat in een federaal systeem. Dus kunnen, dat wel. Het kàn.

ATV: Op naar een provinciaal federalisme dus. Dat de provincies, een politiek niveau waarvan al langer sprake is om het af te schaffen, het land kunnen redden, kan rekenen op goedkeurend geknik bij het Antwerpse provinciebestuur. Maar er heerst ook realisme.

Provincieraadslid: “Wij praten ook met onze “Waalse” broeders, onze Waalse provinciebesturen, dus op dat vlak blijven we wel in een Belgisch kader denken.

ATV: “de provincies zouden wel sowieso gered zijn in dat model”.

Provincieraadslid: “de provincies zouden niet alleen gered zijn, we zouden zelfs tot de voornaamste bestuurders van het land evolueren. Een aantrekkelijk vooruitzicht, maar we moeten wel met onze beide voeten op de grond blijven…