Enkele misvattingen over België en het zogenaamde “federalisme”

In het teken van 175 jaar Belgische onafhankelijkheid worden door (cynische) nationalisten voortdurend en bewust leugens verspreid, dit met de bedoeling (uiteraard) om België te vernietigen. We zetten in dit editoriaal enkele van deze op een rijtje.

1. België bestaat uit Vlaanderen en Wallonië

Grondwettelijk is België opgebouwd vanuit drie Gemeenschappen (de Vlaamse, de Franse, de Duitstalige) en drie Gewesten (het Vlaams, het Waals, het Brussels). Bovenstaande stelling is dus incorrect. Wanneer men steeds opnieuw wijst naar de Vlaanderen/Wallonië heeft dit als bedoeling om proberen te “bewijzen” dat België tweeledig is samengesteld en “dus” niet kan werken.

2. België is een historische vergissing

Welke landen zijn dan historisch correct? Duitsland dat (mede-)verantwoordelijk was voor twee wereldoorlogen? Frankrijk dat zijn taalminderheden heeft uitgeroeid? De SU? Het apartheidsregime in de pas opgerichte Zuid-Afrikaanse staat? Noord-Korea misschien? Welke landen zijn door God of de natuur gewild? …

3. België is geen democratie

Sommigen zeggen dat België uit twee democratieën bestaat: de Vlaamse en de Waalse. Deze mensen kanten zich tevens tegen Belgische kieskringen, vakbonden en partijen… Kortom: de mensen die België op taalbasis hebben ingedeeld komen nu zeggen dat “België geen democratie” zou zijn. België, en zeker het unitaire België (tot 1980) is echter een modeldemocratie. Sedert 1831 kent België onafgebroken – buiten gedurende de wereldoorlogen- een democratisch stelsel. Slechts weinige landen kunnen deze adelbrieven voorleggen.

4. De Belgische monarchie is ondemocratisch

Degenen die zeggen dat monarchieën ondemocratisch zijn, “vergeten” wel dat de meest welvarende en democratische landen ter wereld constitutionele monarchieën zijn. Welk systeem stellen overigens de republikeins-separatisten voor? Een theocratie (Iran)? Een communistische eenpartijstaat (China)? Een republikeins systeem met een machtig centraal gezag (Frankrijk)? Een republikeins systeem met een sterke president, oneindig veel machtiger dan onze Koning (VSA)? Welke republiek vandaag kan zeggen dat ze democratischer is dan België, om wille van haar republikeinse staatsvorm? Wat zijn trouwens de motieven van de mensen die dit zeggen? Zij zijn niet bekommerd om de democratie -de Overlegcomités die zij gewild hebben en die over duizenden banen beslissen (DHL!), in ons “heilzaam federalisme” zijn ook niet verkozen, sterker nog, niet controleerbaar door een Parlement (itt de Koning!)- maar willen gewoon de monarchie uit de weg ruimen, omwille van haar Belgisch karakter.

5. Federalisme is goed, want het laat de Belgen in vrede samenleven, in tegenstelling tot Joegoslavië en Israël

Hoezo? Schoten de Belgen op elkaar vòòr 1980 dan? In 150 jaar unitaire Staat is er geen burgeroorlog geweest… Wat is er zo goed aan een “federalisme”, waar de leiders van zeggen – langs Franstalige kant- dat “de Vlamingen nazi’s zijn” of -langs Nederlandstalige kant- “dat de Walen parasieten zijn”? Wat is er zo “federalistisch” (fédérer=samenbrengen) aan ons federalisme? De federatie staat niet boven de deelgebieden. Er zijn geen zes deelentiteiten (minimum voor een federale staat). Er zijn geen federale partijen of kieskringen. Er is geen nationale media. Er zijn geen meertalige scholen. En zo kan men blijven doorgaan. Het zogenaamd federalisme is niet geïntroduceerd om de Belgen in vrede te laten samenleven. Integendeel, het wenst landgenoten tegen elkaar op te zetten. Het creëert naijver en wrok. Het einddoel van het “federalisme” en van de staatshervormingen ligt trouwens niet binnen België. Enkel een unitair-gedecentraliseerde staat met negen provincies als bouwstenen is een systeem dat harmonie en solidariteit induceert.