PRO-BELGISCHE MANIFESTATIES

PRO-BELGISCHE MANIFESTATIES

Commentaar van Euronews over de pro-Belgische manifestatie in Brussel van 22 september 2007:

As calls for the break-up of Belgium along its linguistic divide grows ever louder, up to 1,000 people took to the streets of the capital on the anniversary of the country’s independence to march in favour of unity. One pro-unity demonstrator said: In Belgium, for the moment, we are in crisis. It’s a pseudo-political crisis organised by lunatics. No more, no less. It’s about power and will bring nothing but misery. Hands off Belgium!

Op 19.09.2007 maakte de Naamse universiteit bekend dat de “Vlaming” (wat dat ook mag zijn) 2,5 € per dag betaalt aan de “Waal” (wat dat ook mag zijn) op een totale jaarlijkse transfer van 5 miljard euro.

Onze antwoorden:

1) Over Brussel wordt op het eerste zicht geen woord gezegd, maar dat zijn we onderhand gewoon.
2) Volgens een studie van de B.U.B. kost het federalisme de Belgische belastingbetaler 10 miljard euro per jaar, dus 5 € per dag. Geen woord daarover !
3) Mogen we dan ook weten hoeveel de werklozen, gehandicapten, vrouwen, kinderen, zieken, ouderen etc ons kosten?
4) Wat zegt men over de provinciale transfers, bijvoorbeeld naar Limburg? Of zijn die te “volkseigen” om vermeld te worden?
5) De transfers van West- naar Oost-Duitsland bedragen proportioneel gezien nog meer. Nochtans willen de Duitsers die solidariteit niet in vraag stellen. Idem voor de transfers van Ile de France naar de rest van Frankrijk en van Engeland naar Wales. Is er überhaupt een staat in de wereld zonder transfers?
6) Bovendien zegt de studie niets over het terugverdieneffect: de Zuid-Belgen kopen immers massaal producten en diensten van bedrijven die in het noorden van het land zijn gevestigd.
7) Tenslotte: wat kost deze nutteloze en belachelijke institutionele crisis wel niet?