DE B.U.B. : EEN OPEN, MONARCHISTISCHE EN UNITARISTISCHE PARTIJ – LE B.U.B.: UN PARTI OUVERT, MONARCHISTE ET UNITARISTE

DE B.U.B. : EEN OPEN, MONARCHISTISCHE EN UNITARISTISCHE PARTIJ

De Standaard laat vandaag doorschijnen dat de B.U.B. tegen het Koningshuis zou zijn, hoewel onze partij “het koningshuis altijd roemde en gebruikte als wal tegen aanvallen op de eenheid van het land”. De reden dat het blad dit schrijft is ons persbericht van enkele dagen terug waarin we de toespraak van Koning Albert II hekelden. Daarin pleitte de Soeverein immers voor nieuwe bevoegdheidsoverdrachten naar de deelstaten.

Nochtans is de B.U.B. uiteraard niet tegen het Koningshuis, integendeel. In een moderne constitutionele monarchie – en België is er zo één – kan men natuurlijk perfect kritische kanttekeningen plaatsen bij ’s Konings uitspraken zonder daarom tegen het Koningshuis te zijn. Kan men in een republiek niet tegen de uitspraken van een president, ja zelfs tegen een president zijn zónder daarom tegen het republikeins staatssysteem te zijn? De vraag stellen is ze beantwoorden…

Hoe dan ook blijft de B.U.B. een overtuigde, monarchistische partij, waar men openlijk kritiek kan geven op elke instelling. Het weze duidelijk dat in België het bestaan van de contraproductieve, immorele en overbodige gewesten en gemeenschappen het probleem bij uitstek blijft. Wij beseffen terdege dat er zware politieke druk op onze Koning wordt uitgeoefend (zie ons vorig persbericht) waardoor Zijne Majesteit – misschien zelfs met de beste bedoelingen (“erger voorkomen”) – zich laat dwingen om anti-Belgische uitspraken te doen.

In het tolerant, pluralistisch en solidair samenlevingsmodel dat de B.U.B. verdedigt – en dat er hoe dan ook zàl komen – zal de Koning zijn rol op een nog meer voortreffelijke manier dan vandaag kunnen vervullen. De weinige macht die hij immers heeft wendt hij nog steeds aan voor ’s lands goed. Indien hij (of zijn opvolger) in het kader van een unitair België, omringd zal zijn met Belgisch- en Europeesgezinde politici zal België een efficiënte en sterke monarchie zijn waar de macht bij de bevolking ligt en niet bij de nationalistische particratie. Zij vertegenwoordigt immers enkel zichzelf.