Waar blijft de politiek?

Na de ramp in Azië wordt overal ter wereld hulp verzameld voor de slachtoffers. De Verenigde Staten geven 350 miljoen dollar, Nederland 27 miljoen euro, de Belgische federale regering zo’n 20 miljoen euro, de Waalse regeringen 1,1 miljoen euro en de Vlaamse 0,5 miljoen. Plus een paar medische teams en B-FAST natuurlijk, en laten we dat al niet vergeten: van geld overleeft men daar op dit moment niet, geld kan men niet eten.

B.U.B. roept dringend de partijen en politici op om eens wat dieper in de buidel te tasten. Wij komen in ons land niets tekort, wij verdoen onze tijd met kibbelen over communautaire muggen, maar aan de andere kant van de wereld is een hoeveelheid mensen ter grootte van half België dakloos het nieuwe jaar ingegaan. We mogen aannemen dat het aantal rechtstreekd en onrechtstreeks geaffecteerde mensen, ook in het nu economisch lamgeslagen binnenland, het bevolkingsaantal van de gehele Benelux benadert.

B.U.B. geeft bij deze het goede voorbeeld: in het nieuwe jaar worden onze lidgelden gestort, en de lidgelden van al wie tot 15 januari lid wordt van B.U.B., zullen integraal op rekeningnummer 000-0000012-12 worden gestort, het fonds van de hulporganisaties van ons land.

Aan alle partijen een oproep om te volgen: wij, zonder miljoenensubsidies van de staat, met een lege partijkas na een jaar met verkiezingen, zullen onze eerste nieuwe binnengekomen gelden geven aan het goede doel. VLD-VIVANT, CD&V-N-VA, SP.A-SPIRIT, GROEN!, VB, PS, CDh, MR, FDF, ECOLO, wie kan uw miljoenensubsidies, wie kan dat geld van de belastingbetaler het best gebruiken: de mensen in Azië, of de ego’s van uw mandatarissen op grote affiches bij de volgende verkiezingen?

Minister Bourgeois neemt een (lovenswaardig, als het goed is moet het ook gezegd worden) initiatief tot “Vlaamse” actie met de “Vlaamse” media. Verder dan Nederlandstalige bodem gaat het echter niet – jammer dat de ideologie een barrière moet blijven. Waarom worden de Franstalige en Duitstalige media niet mee betrokken in de hulpactie? Ook zij storten immers op 000-0000012-12 . VRT en RTBF organiseren dit jaar samen Eurosong for Kids, dus het is niet eens moeilijk, de contacten en afspraken zijn er al. Meer zelfs: waarom niet de BBC eens contacteren? Een Europese actie proberen te coördineren? Samenwerking over de landsgrenzen heen is nu eens meer dan gepast, en ook dit is (weer het voorbeeld van Eurosong) niet de eerste keer. Trouwens: door 1 show van 1,5 miljoen in plaats van 2 shows van elk 1 miljoen te organiseren, kan men nog eens 0,5 miljoen uitsparen en schenken.

Een ramp van deze omvang zet aan tot een beetje realisme en bezinning: wij leven in enorme luxe in een van de welvarendste landen ter wereld. Toch wensen bepaalde mensen, bepaalde partijen het kapot te maken. In plaats van subsidies te aanvaarden van een land dat men ten gronde wilt richten, zouden de partijen er eens goed aan doen om ze aan te wenden om een geruineerd gebied van duizenden kilometers hertekende kustlijn, terug opnieuw op te bouwen.

Wie volgt?

Joachim Ganseman