belgischeunie@unionbelge.be

Ijzerbedevaart

Ijzerbedevaart

Nog geen 3.000 volgens de politie, 7.000 volgens de organisatoren. Dat is het ‘succes’ van die bedevaart die ooit honderdduizenden mensen lokte. Vorige week werd mij hier in de krant kortzichtigheid verweten.

Ik waagde het een ruwe schatting van 10.000 bezoekers te maken op de twee meetings samen. Ik maakte inderdaad een grote vergissing. Ze komen niet eens aan 10.000. De BUB werd verder nog verweten een partij te zijn van “drie man en ne peerdekop”, BUB bestaat nog maar 1 jaar! Spirit en N-VA, de dochters van VU, en Vlaams Blok maken deel uit van het decenniaoude Vlaams-Nationalisme, en ze kunnen niet eens 10.000 man mobiliseren. Dit doet denken aan een spreekwoord: “De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet”.
Het verschil is dat het België-gevoel groeit, en het Vlaanderen-gevoel krimpt.