belgischeunie@unionbelge.be

Dynastieën

Dynastieën

Bij het lezen van het artikeltje “Politieke stambomen in volle bloei” (GvA 28/8, pagina 4) moest ik denken aan een uitspraak van vele republikeinen.

‘De monarchie is niet democratisch, omdat we onze koning niet kunnen kiezen. Het is een erfopvolging, of je bent geboren als prins, of niet. Een president en een regering kun je nog kiezen.’

Inderdaad, je mag kiezen voor uw regering of president – bij ons zelfs voor 6 regeringen (en indirect 60 ministers – al dan niet met visakaart), stel u voor dat hier ook nog eens een president bijkwam. Het enige probleem bij deze democratie is echter: voor wíé mogen we kiezen. De zoon, broer, zus,… van een minister, senator… M.a.w.: een lid van de politieke dynastieën. De bevolking heeft geen inspraak in de kandidaat-parlementariërs.