Wijze mensen

Tijdens een congres van het ACV deze week verklaarde Karel De Gucht (VLD) dat de kinderbijslag en gezondheidszorg gesplitst moeten worden. Zijn “tegenstander” Stefaan De Clerck (CD&V, u weet wel ‘voor mensen en waarden’) trad hem hier onmiddelijk in bij. Een andere “tegenstrever” Ward Beysen (Liberaal Appel) ging zelfs zover om te stellen dat de Sociale Zekerheid gesplitst moest worden. Waarom vernamen we er niet bij. In sommige kringen wordt Karel De Gucht als een visionair politicus aanzien. Eigenlijk is hij gewoon een banale meeloper. Niet eens een rebel. Nee, gewoon iemand als de rest.

Deze verfijnde stellingen lokten aan Franstalige kant (zo mogelijk) nog banaler reacties uit. “Roep dan de Vlaamse republiek” uit, aldus de Franstalige socialist (!) Elio Di Rupo. « Dan roepen wij het konininkrijk Wallonië uit » Dixit Ducarme (MR), die theoretisch in dezelfde liberale denkstroom zit als De Gucht. Dit is het Belgisch politiek landschap anno 2003. Een zwakke generatie die zwakke daden camoufleert door een haast krankzinnige rethoriek. Een taaltje waarmee ze in andere landen al lang weggestuurd zouden zijn, maar niet in dit Koninkrijk. Waarom zouden ze ook? Federaal kunnen ze toch niet afgestraft worden.

Het is surrealistisch om te zien wat deze “wijze” mensen, die verdorie geacht worden de burger te vertegenwoordigen voor waanzin uitkramen. Dat kan 10 jaar duren, 20 jaar, 30… maar niet langer. België kan uiteenvallen- het zal allicht niet gebeuren, een evolutie naar een (losse) statenbond lijkt voorlopig een meer realistischer optie…maar toch- en dan zal nog de N-VA (de wie?), noch het VB daar toe bijgedragen hebben. En de 5000 Ijzerbedevaartgangers nog minder. Dan zal het de schuld zijn van wat Vlaams-nationalisten “kaakslagen” plegen te noemen. Zo was er de kaakslag van 1970, die van Egmont, St-Michiels, Lambermont… Een ontvoogding gebouwd op nederlagen. Hoogstens is het dan de post-factum victorie van de ex-VU die met een minimum aan middelen alle macht heeft weten te veroveren door disseminatie in alle partijen. De invloedrijkste partij in Vlaanderen, en dus ook meteen in België, is Spirit. De links-liberale erfgenaam van de oude VU. Links, in kartel met de SP.a. Liberaal, ten dele opgegaan in de VLD. Spirit zou alleen nooit 5% gehaald hebben. Nu stevenen ze af op 50%… Nee, zo kan het beslist niet verder.