belgischeunie@unionbelge.be

Besparen

Besparen

Het was ons reeds langer bekend dat de Gewesten, en sinds kort ook het Vlaamse, dringend aan besparing toewaren. Zoals U weet zijn wij geen fervent aanhanger van de regionalisering, maar zolang de regio’s bestaan moeten we ermee werken.

De kwistige manier waarop Mijnheer B. Somers dan ook wenst om te springen met ons belastingsgeld, tart werkelijk alle verbeelding. Vlaanderen wil de Olympiade van 2016 organiseren. “Om het op de wereldkaart te zetten”, zo gaf de voorzitter van de Executieve mee. Waarmee hij dus toegeeft wat we hier al langer zegden, nl. dat de Belgische regio’s werkelijk volkomen onbekend zijn in de wereld. Daarmee stopt het niet. Er is ons geen voorbeeld bekend van Olympische zomer- of winterspelen die niét in een stad georganiseerd worden. België had reeds eenmaal de eer (in 1920 m.n.) om de Olympische spelen te organiseren- u weet misschien nog uit de overlevering dat dat de nationale ploeg toen Olympisch goud opleverde (finale tegen het immers jammerlijk verdwenen Tsjechoslovakije).

Nu lijkt het erop dat “de Walen” als ze braaf zijn ook mogen meedoen.Collega-regionalist Van Cauwenberghe vond het meteen een uitstekend idee. Heeft mijnheer Somers, naast het prijskaartje aan dit evenement verbonden, wel door dat Brussel, de belangrijkste stad van het land een apart Gewest vormt? Een paar nachtelijke rondetafelconferenties misschien om de impasse te doorbreken? Al dan niet tijdens de spelen? De delegaties atleten moeten dan ook nog oppassen dat ze in de buurt van Vlaamse scholen niet meer dan 30 km/u rijden, als het van federale Bert afhangt. Dat kan tot complicaties leiden met de regeling m.b.t. de snelheden rond Waalse scholen. Misschien mogen ze in Brussel kiezen? (VLD-Senator Ramoudt had m.b.t. deze en andere fratsen de volgende, zeer terechte opmerking:

“Hij (de Senator) stelt onomwonden dat de versgebakken verkeersministegoed op weg is om er een “soepje” van te maken. Hij noemt de trend om alles op te lossen door te regionaliseren haaks staand op de Europeanisering van zeer veel beleidsdomeinen. Wanneer dat van Anciaux komt kan dat niets anders zijn dan een stuiptrekking van zijn blind Vlaams Nationalisme en dat getuigt in een Europese context van zeer weinig realiteitszin en weinig inzicht in de mobiliteitsproblematiek. Het invoeren van het rijbewijs met punten in Vlaanderen alleen bijvoorbeeld, schendt , aldus Ramoudt, het gelijkheidsbeginsel onder de Belgen. Is een Waal dan bijvoorbeeld onstrafbaar in Vlaanderen en omgekeerd? En wat met de Brusselaars die de regels aan hun laars lappen? Nog onrealistischer noemt Ramoudt het invoeren van een maximumsnelheid van 30km in de bebouwde kommen.”

De man is expert inzake mobiliteit, dus weet waarover hij spreekt. Volgens Anciaux vindt trouwens ook K. Degucht zijn regionalistische voorstellen “onzinnig”. En Mijnheer Degucht was toch een notoir separatist (zou hij het licht hebben gezien?). Somers en Anciaux hebben alvast één ding gemeen: Ze spelen, elk op hun manier een communautair spelletje. Wie gaat trouwens de ‘Vlaamse’ Olympische spelen beveiligen? De federale politie? En het BOIC (!) zal het organiseren?

Men is bovendien de Heizelramp niet vergeten (een nieuw München ’72 wil niemand), “Vlaanderen” stelt tenslotte sportief niets voor en is totaal onbekend. Mocht Brussel het organiseren, gaven het misschien nog een kans. België immers heeft nog de troef van schaalvergroting (Euro 2000 was een succes, maar zelfs dan moest Nederland erbij, ook schaalvergroting is relatief). Nu zijn we hard in ons oordeel. Somers is geen dromer, maar een verholen separatist. De ex-VU-er wil gewoon meer bekendheid, meer stemmen en meer politieke armslag voor Vlaanderen. Hij mag verder doen voor ons part, maar zou zich beter met de noodlijdende financiële toestand en de begrotingstekorten bezighouden. De Olympische spelen in 2016 zien we wel op tv. Misschien voor Wallonië dan ook zonder kijk-en luistergeld?