LA HAINE DE LA RTBF – DE HAAT VAN DE RTBF

LA RTBF EST SURTOUT UNE CHAINE DEFAITISTE ET ANTI-BELGE

Une enquête subjective accuse la RTBF du fait de diffuser de la haine à l’égard des néerlandophones de Belgique ou des flamingants (les deux semblent avoir été confondus délibérément ou non) lors du débat télé “Mise au Point” du dimanche.

D’abord, il n’est pas clair à l’égard de qui cette haine soit exprimée. Est-ce la haine à l’égard des Belges néerlandophones (faussement appelés “Flamands”) ou des flamingants, c’est-à-dire les adeptes d’une secte nationaliste en Belgique du nord? Dans le deuxième cas, la haine nous semble justifiée vu que le nationalisme “flamand” – tout comme le “wallon” – constitue une idéologie haineuse elle-même.

De plus, comme par hasard, le professeur a “oublié” d’investiguer sur la haine promue par la VRT à l’égard des francophones de Belgique…

Relevons que la N-VA – qui paraît 10 fois par jour dans les médias (!) – a tout de suite réagi à l’étude (ont-ils en fait autre chose à faire?) en réclamant une riposte contre la chaîne “publique” de la part du Centre de l’égalité des chances comme si l’étude était commandée par les nationalistes flamands, qui – ne l’oublions jamais – sont largement subsidiés par le contribuable belge…

Le B.U.B. n’entend nullement défendre la RTBF anti-démocratique, qui, tout comme la VRT, refuse catégoriquement et obstinément de donner accès à l’antenne aux représentants des 5 millions d’unitaristes en Belgique, mais on peut tout de même attendre un minimum de sérieux de la part d’un professeur, qui ne fait que donner son opinion personnelle sur une émission qui donne la parole à des invités qui, en principe, n’ont pas de lien direct avec la chaîne en question.

L’image que nous retenons de la RTBF est celle d’une chaîne misérable, défaitiste, bruxello-wallingante, anti-belge, mensongère et bureaucratique, qui invente un soi-disant clivage entre les soi-disant “Flamands” et “Wallons”.


DE RTBF IS VOORAL EEN DEFAITISTISCHE EN ANTI-BELGISCHE ZENDER

Een onderzoek beschuldigt de RTBF van het verspreiden van haat t.o.v. Nederlandstaligen of flaminganten (de twee lijken bewust of onbewust met elkaar verward te worden) tijdens het zondagse televisiedebat “Mise au Point”.

Vooreerst is het niet duidelijk tegenover wie die haat zou worden uitgedrukt. Is het haat tegen Nederlandstalige Belgen (verkeerdelijk “Vlamingen” genoemd) of tegen flaminganten, d.w.z. aanhangers van een nationalistische sekte in Noord-België) ? In het tweede geval lijkt de haat ons gerechtvaardigd aangezien het Vlaams-nationalisme – net zoals het Waals-nationalisme – zelf een haatdragende ideologie is.

Opvallend is dat de N-VA (die elke dag ad nauseam 10 keer in de media komt !)  onmiddellijk op de studie heeft gereageerd (hebben ze eigenlijk iets anders te doen?)  door tegen de “openbare” zender een tegenaanval van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) te eisen alsof de studie door de Vlaams-nationalisten, die, zoals men weet, rijkelijk door de Belgische belastingbetaler ondersteund worden, besteld was…

De B.U.B. wil de ondemocratische RTBF, die net zoals de VRT resoluut en koppig weigert om de vertegenwoordigers van de 5 miljoen unitaristen in België aan het woord te laten, niet verdedigen, maar men mag toch een minimum aan ernst van een professor verwachten, die alleen maar haar persoonlijke mening geeft over een uitzending met genodigden, die in principe geen directe band met de zender in kwestie hebben.

Het beeld dat wij van de RTBF onthouden is dat van een zielige, defaitistische, Brussels-wallingantische, anti-Belgische en bureaucratische zender, die de zogezegde kloof tussen de zogezegde “Vlamingen” en “Walen” uitvindt. 

DE STANDAARD

‘Mise au point (RTBF) verspreidt haat’

woensdag 18 januari 2012, 08u07
Auteur: bbd

Weyts wil dat CGKR optreedt tegen RTBF

Permanent construeert de RTBF in zijn politiek praatprogramma een vijandbeeld van de Vlamingen en de Vlaamse partijen, de N-VA op kop. Dat is de conclusie van emeritus hoogleraar Magda Michielsens.

Michielsens bekeek alle uitzendingen van het politieke praatprogramma ‘Mise au point’ in het seizoen 2010-2011. Het was het seizoen van de aanslepende regeringsonderhandelingen.

Volgens Michielsens was de toon voortdurend één van ‘wij Franstaligen’ tegen ‘zij Vlamingen’. Het vanzelfsprekende gelijk van de Franstalige werd tegenover de Vlaming gesteld.

‘Als je wil weten hoe een haatcampagne werkt, dan is dit programma een goed voorbeeld’, zegt Michielsens over haar onderzoek in Knack.

Alles is gericht op het neerzetten van dat vijandbeeld tegenover de Vlamingen. De toonzetting van het programma, de keuze van de gasten, de beeldregie, de sms’jes en mails van kijkers die onderaan door het beeld lopen.

‘Week na week zie je dat Vlamingen, ongeacht de stand van zaken in de regeringsonderhandelingen, op de Franstalige publieke omroep worden beledigd. Steeds opnieuw wordt de N-VA neergezet als een gevaarlijke partij die geen akkoord wil. Steeds opnieuw ook dat vijandbeeld van Vlaanderen, de hatelijkheden vanuit het Franstalige publiek, de vernederende karikaturen,’ zegt Michielsens in Knack.

Op Radio 1 vertelde de hoogleraar hoe ze alle uitzendingen beeld per beeld had geanalyseerd, er collages van had gemaakt en die aan andere mensen heeft getoond. Zo kan iedereen zien dat het niet één keer gebeurt, maar systematisch.

Is het daarmee wetenschappelijk bewezen dat de RTBF haat verspreidt? Neen, het blijft een kwalitatief onderzoek waarbij iemand vanuit een Vlaams referentiekader naar een Franstalig referentiekader kijkt. Michielsens zegt wel dat de VRT in De Zevende Dag niet week na week een gelijkaardig beeld van de Franstaligen schetst.

Het onderzoek, de beeldfragmenen inbegrepen, vindt u terug op www.vlaanderenscherpgesteld.be