Markante uitspraken deel II: de kunst- en mediawereld over België

Hieronder het tweede deel van een reeks van markante uitspraken, gedaan in het licht van 175 jaar Belgische onafhankelijkheid. Er werd bij toonaangevende figuren in verschillende sectoren gepeild naar wat België betekent voor hen en er werd hen gevraagd of ze vinden dat België één land blijven moest of niet. Aan het woord enkele topmensen uit de kunst- en mediawereld, de uitspraken spreken wederom voor zichzelf…

“Ik voel mij honderd procent Belg. Dit is een fantastisch land: je eet nergens beter, je drinkt nergens beter en de mensen zijn er vriendelijk. (…) Al die federalisme-onzin. Dat is puur politiek. Praat wat meer over de mooie jeneverlach van onze Koning in plaats van Brussel-Halle-Vilvoorde.”

Hugo CAMPS, columnist

“België moet blijven bestaan, op een andere, minder complexe manier. De kiezer moet onze politici onder druk zetten om België te laten voortbestaan.”

Jan HOET, kunstkenner

“Tuurlijk voel ik me Belg! Omdat ik op Lambikske trek, Bourgondisch ben, mij graag amuseer en joviaal door het leven trek. Dat zijn toch Belgische trekjes? Ik word warm vanbinnen als ik bedénk dat Brel en Peter Piot Belgen zijn. Het Belgengevoel overvalt me als het regent, ‘s nachts…”

Paul AMBACH, concertorganisator

“Touche pas à mon pays! Ik hou van onze Franstalige buren en ga al decennia lang kokkerellen voor de mannen van de jeugdbeweging in de oostkantons. We leven in een prachtig land. Houden zo! Ik wens de Belgen wat meer gezond verstand en ballen. En wat meer naar buiten treden als één geheel. Andere landen hebben een compleet vertekend beeld van België. Dat we daar eens iets aan doen.”

FELICE, tv-maker

“Ik ben verknocht aan België. Als ik in het buitenland ben, kom ik graag terug thuis. Als filmmaker heb ik wel het gevoel dat ik maar in een half land woon (cultuur is gesplitst, aut.). We moéten samen verder (…) Daarbij, ik ben een contente mens, dat zal ook wel met dit land te maken hebben.”

Erik VAN LOOY, filmmaker

“Denken dat een onafhankelijk Vlaanderen zwaarder zou wegen dan België, is naïef.”

Jan VERHEYEN, filmmaker

“De tweespalt tussen Vlaanderen en Wallonië leeft meer onder politici dan onder de bevolking. (…) ‘t Zou niet slecht zijn als iedere Belg eens een periode “op de vreemde” woonde om te beseffen hoe goed het hier is.”

Jo LEEMANS, zangeres op rust

“In nauwelijks drie uur doorkruis je met de wagen heel België, dus zou het toch belachelijk zijn ons land te splitsen. Ik wens alle Belgen genoeg gezond verstand toe om alle taal- en andere problemen op te lossen zodat ons land niet uit elkaar valt. J’aime la vie, maar ook la Belgique!”

Sandra “Kim” CALDARONE, zangeres

“Ons land moet zeker één blijven. Toch vreemd dat er zoveel negatiefs over de Walen gezegd wordt, terwijl toch veel Vlamingen de taalgrens oversteken om er een huis te bouwen omdat de grond daar goedkoper en het uitzicht mooier is.”

Brahim ATTAEB, Idool-Ster, zanger

“Ik zou België niet graag zien uiteenvallen. Trouwens, er is tegenwoordig zoveel te doen over een multiculturele samenleving- hoe moet het daarmee als Vlamingen en Walen al niet in vrede kunnen samenleven?”

Wendy VAN WANTEN, zangeres

“Ik voel me Belg. Wie in België woont is Belg. Al sinds ik geboren ben, hoor ik gezaag over de Walen die profiteren van de Vlamingen. Het is iets van alle tijden. Je moet wel gek zijn om een klein land nog kleiner te maken. Ik wens de Belgen toe dat ze kunnen verder doen zoals ze bezig zijn. Het gaat hier goed, België is één van de beste landen om in te leven.”

Herman BRUSSELMANS, schrijver

“Laat België blijven wat het is. Wat zouden we in godsnaam anders met Brussel aanvangen? Vlamingen en Walen hebben méér met elkaar gemeen dan we denken.”

Sven ORNELIS, radiomaker, columnist

“Ik voel me erg verbonden met België, het land dat me op mijn 7de met open armen verwelkomde. Ik hou van de Noordzee, de Ardennen en van steden als Antwerpen en Charleroi. Ik hou zowel van mijn vriend Jean-Philippe uit Dinant, als van mijn vriend Geert uit Menen. Ik hou van de verscheidenheid die je overal in België terugvindt. België moet absoluut als één land blijven bestaan. Ik wens iedereen een constructieve dialoog toe, zodat we allemaal op dat ene spoor terechtgekomen dat ons naar een betere toekomst brengt.”

Franco DRAGONE, Celine Dion-spektakelmaker

“We moeten verder als één land. Al was het maar om dat opstomend flamingantisch en francofoon nationalisme te weren.”

Kurt VAN EEGHEM, radio- en tv-maker

“België moet zeker één blijven. Een land in twee opsplitsen: dat is een beetje zoals sterven. Kiezen is altijd verliezen. Ik wens België veel vrede en welvaart toe. (…) Ik hoop ook dat de Belgen meer één worden. Eendracht maakt macht, weet u wel?”

Olivier STRELLI, mode-ontwerper

“Ik ben een trotse Belg. (…) In het verenigd Europa gaan we ons toch niet nog gaan opdelen, zeker?”

Jelle CLEYMANS, Spring-zanger, presentator

“Ik wens de Belgen een ruimere blik toe in plaats van naar hun navel te staren en te zeggen: ik ben Waal of ik ben Vlaming (…).Ik verafschuw het voortdurend bekvechten tussen Walen en Vlamingen (…) Ik wens dat Vlamingen en Walen in de beste verstandhouding samenblijven en er iets goeds van maken.”

Marc SLEEN, geestelijke vader van het stripfiguur “Nero”

“Ik voel mij zeer Belg, verbonden met Luikenaars en Antwerpenaren. Wij zijn één entiteit- en dat gaat van chocolade over schilderkunst tot de stripverhalen van Marc Sleen en Hergé”

Johan VERMINNEN, zanger

“Ik krijg een nationalistische reflex bij alles waar Belgen bij betrokken zijn: sport, songfestival en aanverwanten.”

SERGIO, podiumbeest

“Ik zit met een uitgesproken vaderlandsliefde, van kinds af. Tuurlijk moet ons land blijven bestaan? We hebben de Ardennen en de Zee (…) Kuifje en Eddy Merckx. België is toch fantastisch!? Als ik terugkeer uit het buitenland, krijg ik telkens een goed gevoel. Ik vind dat de Belgen meer kracht en inspiratie moeten halen uit de positieve dingen die in ons land gebeuren. (…) We zijn Belgen. Dat we ons dan ook profileren als Belgen.

Will TURA, zanger

“Met twee halve postzegels kan je niet eens een brief versturen, en ons landje is al zo klein dat er voldoende harmonie moet zijn om minstens één postzegeltje te blijven. Ik wens België nog een paar Brueghels en Rubensen, voldoende Deus’en en Walter van Beirendoncks en nieuwe moed voor de Rode Duivels.”

Bart PEETERS, tv-maker

“Natuurlijk voel ik me Belg, omdat ik hier geboren ben, tiens. Och, toen Henin Olympisch kampioene werd, waren we allemaal Belg. Maar als Kim Clijsters speelt zijn we zogezegd allemaal Vlaming. Ik vind dat redelijk randdebielig. We moeten stoppen met klein te denken, ophouden met zeiken over België barst.”

Helmut LOTTI, zanger

“Ik zit veel in het buitenland en stel me altijd voor als zijnde Belg. Van een land, een zakdoek groot, waar liefst drie talen worden gesproken. In Amerika vinden ze dat dus ongelooflijk raar. We zijn al zo klein, dat toch niet nóg eens opdelen? Dan zijn we van niveau San Marino of Andorra, en stellen we helemaal niets meer voor. Ik wens België toe dat zijn onderdanen zich meer als één blok achter hun vaderland zetten. Eéndracht maakt macht, toch?”

Maurice ENGELEN, Dance-goeroe van Praga Kahn

“Ach, al dat opsplitsen, al die gemeenschappen, dat kost handenvol geld. Ik vind dat nergens voor nodig. Een unitaire staat met respect voor taalgemeenschappen, dat kan toch ook bij ons?”

LA ESTERELLA, zangeres

Bron: HLN 16-17.02.05