Markante uitspraken deel I: werkgevers en werknemers over België

Hieronder het eerste deel van een reeks van markante uitspraken, gedaan in het licht van 175 jaar Belgische onafhankelijkheid. Er werd bij toonaangevende figuren in verschillende sectoren gepeild naar wat België betekent voor hen en er werd hen gevraagd of ze vinden dat België één land blijven moest of niet. Aan het woord enkele topmensen uit de economische wereld, de uitspraken spreken voor zichzelf…

“Ik voel me zeker Belg. Van ‘s morgens tot ‘s avonds ben ik bezig met activiteiten die rond België draaien. Toen ik nog topman van Alcatel-België was, ijverde ik voor het behoud van tewerkstelling in heel het land. Wallonië of Vlaanderen, dat deed er niet toe.”

Rudi THOMAES, topman werkgeversorganisatie VBO

“België moet als één land verder. Een splitsing zou bijzonder duur zijn. Bovendien zijn beide landsdelen sterk verbonden. Ik denk bijvoorbeeld aan het aantal Limburgers dat supporter van Standard Luik is. Ik hoop dat we de kracht van onze spreuk “eendracht maakt macht” herontdekken. De rijkdom van België ligt net in het feit dat wij al lang twee culturen verenigen.”

Baudouin VELGE, gedelegeerd bestuurder Fedis

“Mijn nationaliteitsgevoel is heel sterk omdat ik veel in het buitenland ben en besef hoeveel ik wel van dit land hou. (…) België moet één land blijven. Het kan toch niet dat we geen respect meer hebben voor elkaar en daarom plots breken?”

Bernard LEFEVRE, voorzitter Belgische federatie van frituristen

“Ik voel me een echte Belg. (…) België moet absoluut één blijven. Anders zijn we totaal verkeerd bezig. Ik geloof niet in het Europa van de regio’s. Als België zou splitsen, tellen we niet meer mee in Europese context.”

Xavier VERBOVEN, Algemeen secretaris ABVV

“België is een relatief klein land gebouwd rond een aantal wereldwijd gevierde waarden: ‘Eenheid, Diversiteit, Solidariteit, Verdraagzaamheid en openheid. We moeten die waarden uitdragen naar Europa en de wereld. Mijn grootste wens is dat België erin slaagt haar fundamentele waarden uit te dragen en hierin een voorbeeldfunctie kan vervullen”

Michel TILMANT, Voorzitter ING

“België moet blijven bestaan. We zouden het missen als het er niet meer is. We vullen elkaar goed aan: als we even weg willen uit het dichtbevolkte Vlaanderen, kunnen we naar de Ardennen. Ik wens Vlamingen en Walen toe dat we elkaar weer beter leren kennen en elkaars taal gaan spreken”

Luc CORTEBEECK, ACV-Voorzitter

“Ik sta aan de leiding van een bedrijf dat gespreid is over heel België (en daarbuiten)…Als bedrijfsleider ervaar ik dat schaalgrootte een belangrijke factor is om zich in de markt te profileren en een zekere efficiëntie te bewaren. Dit kan enkel bereikt worden door het bundelen van krachten.”

Luc VANDEWALLE, bedrijfsleider ING

“Er is geen enkele reden om NIET als één land verder te gaan, zeker niet uit Europees standpunt. Gaan we ons opsplitsen, dan kunnen we steeds minder invloed uitoefenen.”

Roger SAENEN, Spreekbuis Boerenbond

“Ik voel me permanent Belg.(…) Een splitsing zou een dramatische vergissing zijn. Voor de export bijvoorbeeld is het belangrijk om als één entiteit naar buiten te komen.”

Paul BUYSSE, voorzitter Bekaert

“Ik voel me Belg in hart en nieren. Omdat ik hier geboren ben. Omdat wij (Vlamingen, Walen en Brusselaars niet zo verschillend zijn. Omdat ik triest ben als de Rode Duivels verliezen. Omdat ik fier ben op Belgen die naam maken in het buitenland. België moet verder als één land. Omdat onze interne geschillen en problemen die als druppels in de woestijn zijn. Pietluttig in vergelijking met de problemen in Afrika, Azië… Ik wens België een stille revolutie toe. Steunend op een eerlijke, ambitieuze visie voor de toekomst. Gedragen door leiders die hun verantwoordelijkheid opnemen.”

Johnny THIJS, topman De Post

“Ik voel mij nog een echte Belg. Zeker als ik in het buitenland ben. Als ik bijvoorbeeld in de VSA spreek van Vlaanderen, hoort men het in Keulen donderen.”

Roland DUCHATELET, voorzitter Melexis

“Als in het buitenland België als merknaam beter scoort, waarom die dan niet gebruiken? (…) Het gaat toch niet op solidariteit te preken met de derde wereld en dat niet te doen in eigen land? Daarom volg ik, sinds ik topman van Unizo werd, nu elke week opfrissinglessen Frans.”

Karel VAN EETVELT, Gedelegeerd bestuurder Unizo

“Ik voel me niet Belg. Ik bén Belg. Ik zie niet in waarom België zou moeten splitsen (…) keep it simple, ons land is al zo complex.”

Maurice LIPPENS, topman Fortis

“Als we er niet meer zouden in slagen samen te leven in ons kleine België, zou ik de grootste twijfels hebben over de leefbaarheid van een grote Europese economische en politieke unie.”

Guy QUADEN, Gouverneur Nationale Bank

Bron: HLN, 16-17.02.05