Meer democratie graag !

De regeringspartijen en hun kopstukken monopoliseren vandaag het medialandschap. De VLD heeft al jaren in haar programma staan dat referenda ingevoerd moeten worden. Over de Europese Grondwet horen we nu zeggen dat er een referendum zou kunnen komen, maar dat het wel niet in de Grondwet staat. Hallo?

De B.U.B. is dit hypocriete spelletje beu en vindt dat het tijd is dat België evolueert van een particratie naar een volwaardige democratie. Na de ontzuiling moet de de-particratisering plaatsvinden. Vandaar dat wij resoluut kiezen voor de wil van de bevolking en de invoering van het bindend referendum op volksinitiatief vragen op alle niveaus. Dat wil zeggen dat de burger bij het beleid betrokken wordt op gemeentelijk, provinciaal, federaal en-desgevallend- ook op gewestelijk niveau. Na het inzamelen van eenvoldoende aantal handtekeningen moet iedereen in staat zijn om zélf te beslissen in het beleid. Wie om de 4 jaar programma’s van alle partijen kan vergelijken en daartussen kiezen is beslist ook in staat om over andere problemen te oordelen. In vele Europese landen is zoiets trouwens heel normaal.

Voorts vinden we dat alle partijen, en zeker in aanloop naar de verkiezingen recht hebben op evenveel zendtijd. Vele mensen zijn de zgn. traditionele politici beu, en je kan ze geen ongelijk geven. Verkiezingen hebben weinig waarde wanneer slechts sommigen (lees: steeds dezelfden) aan het woord komen. Gezien de invloed van de media is het niet meer dan eerlijk dat elke partij die voldoet om aan de verkiezingen deel te nemen evenveel zendtijd krijgt. Anders kunnen nieuwe ideeën maar zeer moeizaam (of niet) doorbreken. De B.U.B. eist ook in dat opzicht een consequente, verdere democratisering. De strijd tegen de heerschappij van de ivoren-torenpartijen en de invoering van de directe democratie zetten we alvast op de agenda voor juni 2004. Zo wordt kiezen voor de B.U.B. niet alleen kiezen voor België, maar meer dan ooit ook voor méér democratie.